Cybercrime of cybercriminaliteit duikt te pas en ten onpas op vanuit de meest onverwachte hoeken. De laatste jaren gebeurde dit zelfs nog frequenter dan ooit tevoren. Zelfs zo vaak dat het een beetje creepy wordt. Een vleugje naïviteit in combinatie met een portie nieuwsgierigheid, verleidt je namelijk snel om een mail over missende bankgegevens te openen. En SHIT… het kwaad is geschied. Of nog niet, want met deze lifehacks ben je je hacker te snel af!

CYBERCRIME, WAT?
Dagelijks ziet het Centre for Cyber Security Belgium een talrijk aantal meldingen in zijn mailbox verschijnen. Jammer genoeg zijn het geen kortingsbonnen of abonnementsformules, maar misleidende mails met nefaste gevolgen. In de volksmond noemen we dit cybercrime, of ook wel computercriminaliteit. Maar wat verstaan we hier juist onder? Eigenlijk slaat het op misdaden die gepleegd worden via een technologisch snufje – zoals een smartphone, laptop, smartwatch – én gericht zijn op diezelfde technologische snufjes. En zodra een phisher met zijn hengel in je netwerk zit, voorspelt dat niet veel goeds.
FANMAIL OF HACKERSPRAKTIJKEN?
Niemand is vrij van cybercriminelen hun meesterlijke en vindingrijke praktijken, al kan je jezelf ervoor behoeden. Maar voor we enkele gouden tips uit de doeken doen, bekijken we de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit even van dichterbij.
- Ransomware, een virus dat zowat heel je netwerk op on hold zet, en enkel opnieuw in werking treedt als je het gevraagde losgeld betaalt.
- Hacking, zonder toestemming binnendringen in andermans computersysteem.
- Virus, schadelijke software die de werking van je computer verstoort.
- Phishing, via mailverkeer gegevens ontfutselen van je ‘slachtoffer’.
- Helpdeskfraude, oplichterij via de telefoon. Met andere woorden personen die zich voordoen als helpdeskmedewerkers, onzin uitkramen over virussen en op die manier toegang verkrijgen tot je computer.
- Identiteitsfraude, iemand die zich voordoet als jou op basis van je gegevens.
- DDOS-aanvallen, staat voor Distributed Denial-of-Service, wat in simpele woorden de overbelasting van je website betekent, waardoor deze onbruikbaar wordt.
- Malafide ticketsites en scams, geld aftroggelen is hier het hoofddoel!


Ben je met deze lifehacks honderd procent immuun tegen een virus of ongeoorloofde binnendringer? Not at all. Maar je maakt het de hacker op zijn minst een tikkeltje moeilijker om binnen te raken. Misschien zelfs zo moeilijk dat hij naar een gemakkelijker slachtoffer op zoek gaat. Zit je met schrik en weet je niet waar te beginnen? Laten we dan samen je website eens analyseren en alle mogelijke gevaren uitspitten. Een phisher is vanaf dan alleen nog een ‘phish’ voor kat. 😉
WEES EEN CATFISH VOOR JE PHISHER
Hoe ben je cybercriminelen te snel af? Misschien wel dankzij enkele eenvoudige lifehacks.
- Installeer antivirusprogramma’s. Het is beter virussen te voorkomen, dan deze te genezen (wel ja.. te bestrijden).
- Houd gevoelige informatie voor jezelf. Je weet nooit wat ‘onbekende’ zielen met je persoonlijke gegevens gaan uitspoken.
- Probeer op regelmatige basis je updates uit te voeren. Zowel security-updates als software-updates zodat je computer weer volledig up-to-date is.
- Voorzie veilige wachtwoorden, met andere woorden een wachtwoord dat voldoende lang is én maak een onderscheid in verschillende wachtwoorden.
- Leid je medewerkers op rond de gevaren en gevolgen van cybercrime. Voer eventueel af en toe enkele oefeningen rond cybercrime uit.