Wie denkt dat ie het zelf allemaal wel aankan, denkt best twee keer na. Interacties met bekenden en onbekenden kunnen je namelijk ver brengen in het bedrijfsleven. Vechten voor je plekje is plots niet meer nodig en je kijk op de wereld vergroot zienderogen. Een connectie aangaan, lijkt verwaarloosbaar, maar dat is het niet. Integendeel, netwerken is een adem van lange duur die je levenslang voordeel oplevert.

contentmarketing

DE ESSENTIE VAN NETWERKEN

Netwerken, LinkedIn, connectieverzoeken, sliding into the DM’s,… het lijkt soms allemaal betekenisloos op het eerste gezicht. Want wat daarna? Iemand accepteert je verzoek of berichtje en c’est ça? Exact, maar het eindigt daar niet. Het vormt net het begin van een interactieve relatie, waarbij zowel jij als de persoon aan de andere kant van het scherm (of in ’t echt) elkaar leren kennen. Door middel van likes en positieve reacties positioneer je jezelf als een professionele motivator, die iedere ondernemer wel in zijn bedrijf kan gebruiken. Voor je het weet, word je voorgesteld aan een connectie van jouw connectie én ben je omringd door een resem onbekende maar felbegeerde connecties. Het absolute doel van netwerken.

OPPORTUNITEIT IN IEDERS BEREIK

Een opvangnet komt niet bij iedereen vanuit een familiaal hoekje gekropen. In sommige gevallen heb je het geluk om op te groeien in een groot netwerk, waar ook jij later de vruchten van kan meeplukken. Maar het hoeft niet zo te gaan. En dat is net de mooie kant aan ‘netwerking’ in het algemeen. Je opvangnet kan je zonder enig probleem volledig zelf opbouwen. Mits inzet en wilskracht, weliswaar. Je hoeft er geen bruggen voor te verzetten, enkel actief in interactie durven gaan én iedereen beschouwen als een mogelijke meerwaarde voor je eigen kunnen.

LEGIO VOORDELEN VAN NETWERKEN

Of je nu aanwezig bent op een beurs, een voetbalevent of simpelweg thuis op je smartphone zit te scrollen, je leert overal mensen kennen. Al dan niet personen en bedrijven die bij jou in de smaak vallen. Hierbij kan je veel baat hebben, of het nu op korte of lange termijn mag zijn. We sommen de voordelen even op: 

KRACHT VAN INVLOED

Eens je netwerk zich uitgebreid heeft tot een aanzienlijk aantal volgers, zal je gemakkelijker iets in de pap te brokkelen hebben. Met andere woorden, worden jouw ideeën sneller beschouwd als waardevol. Als mensen je vertrouwen en aardig vinden, is er weinig kans op tegenwerking. Hierdoor lijkt het bijna een evidentie om de eerste zaadjes van je bedrijf te planten. 

contentmarketing
contentmarketing

Met als directe gevolg, dat er meteen een positieve connotatie ontstaat tegenover jouw bedrijf/merk. Eigenlijk, kan je het omschrijven als een visuele cirkel. Want de nieuwe mensen die je in dit oprichtingsproces leert kennen, kunnen vervolgens een grote bijdrage leveren in de toekomst. En zo blijft de bal aan het rollen, snap je? 

NETWERKEN ALS SYNONIEM VOOR EMPATHIE

Iedere persoon die je ontmoet, heeft een eigen, uniek verhaal te vertellen. Het is aan jou om een luisterend oor te bieden en jouw eigen verhaal uit de doeken te doen, waardoor er wederzijds vertrouwen ontstaat. 

Eens de deur van de andere persoon zich op een kiertje begeeft, krijg je ook een ander verhaal te horen, wat jouw kijk op de wereld alleen maar stukken groter maakt. Dat noemt men nu eens het “wederzijdse voordeel” waarvan je mag proeven. Beschouw het als een soort van ‘foodsharing’ maar dan met persoonlijke verhalen op de menu. 

ONBETAALD ADVIES

Niet onbelangrijk is het diepgaande advies dat je vaak gratis op je boterham krijgt. In de meeste gevallen is het zelfs ongevraagd advies, waar je vaak iets nuttigs uit kan halen. Maak hier gretig gebruik van en bekijk wat voor jou van toepassing is. Geef in return een inkijk in jouw bevindingen, zodat ook jouw connectie er voordeel uithaalt. Wie interesse toont, is ook interessant voor de ander. Eentje om altijd in je achterhoofd te houden. 

contentmarketing

Kortom, in welke sector je ook tewerkgesteld bent, wij stellen een connectie met jou altijd op prijs want wie weet kunnen we er beiden de vruchten van plukken!

Terug naar overzicht