Eens de baas aan zijn ochtendprediken begint, dalen de mondhoeken van zijn medewerkers snel grondwaarts. Deels omwille van zijn kitscherige maatpakken, maar vooral door zijn langdradig gedram. Anyway, op dat moment heeft de baas een duidelijk beeld van hoe zijn medewerkers over hem denken, zonder dat eeniemand hiervoor een woord dient uit te spreken. Dat noemen we non-verbale communicatie. Een communicatief fenomeen dat voor 93 procent de toon voert! We gaan dieper in op de essentie ervan!

Non verbale communicatie

NON-VERBAAL ALS BELANGRIJKSTE TAAL

In een escalerende situatie, houd je jezelf soms voor om te zwijgen. Je wil namelijk NIET de reden zijn van een hoopje miserie. Door je mening voor jezelf te houden, denk je dat de gemoederen niet hoog gaan oplaaien en distantieer je jezelf van het gesprek. Al loopt het niet altijd zoals je wilt. De impact van je non-verbale gedrag is soms groter op de situatie dan je zelf kan inschatten. Non-verbaal gedrag zegt namelijk 9 keer meer over wat je denkt dan een simpel verbaal dialoog. 

Op basis van non-verbale communicatie geeft iemand zichzelf helemaal bloot, zonder dat je hier een rem op kan zetten. Dan hebben we het vooral over je lichaamstaal, het maken van oogcontact, je fysieke voorkomen en bewuste of onbewuste gebaren. Non-verbale communicatie is meestal een stapje voor op hetgeen je verbaal zou zeggen. Wat het net zo interessant maakt om er extra aandachtig voor te zijn. Voornamelijk op de werkvloer kan alertheid hieromtrent zijn vruchten afwerpen, vermits je anticipeert op onuitgesproken meningen van je medewerkers.

VERBAAL VS NON-VERBAAL

Natuurlijk, is verbale communicatie onvermijdelijk op de werkvloer. Zowel de eerste als de laatste seconde van je werkdag start of eindig je met een verbale uitdrukking. Jeweetwel, de goedemorgen die je luidkeels de ruimte ingooit of de aufwiedersehen die je – al huppelend naar de deur – eens laat vallen. Toch… je hebt het misschien zelf door… gaan deze opnieuw gepaard met enkele duidelijke non-verbale gedragingen, waaruit je een waarheidsgetrouwe indruk van je medewerkers kan opvangen. 

Non verbale communicatie
non verbale communicatie

NON-, PARA- EN VERBAAL

In principe kan je drie vormen van verbaal gedrag onderscheiden. Zo heb je verbaal, para-verbaal en non-verbale communicatie. Alledrie zijn ze even belangrijk in het overbrengen van een boodschap, al is er een duidelijk verschil in de mate waarin ze doorwegen in je communicatie. Verbale communicatie is de meest algemene vorm van communicatie, waarmee alle uitwisselingen van woorden, discussies en gesprekken bedoeld wordt. Hoewel dit de meest common-variant is, is het de minst impactrijke van de drie. Echt waar? Echt waar! Amper 7 procent van onze communicatie verloopt via verbale communicatie. We hechten meer belang aan de intonatie en het spreektempo van een persoon (para-verbaal, 38 procent), alsook aan de gedragingen, de mimiek en de houding van een persoon (non-verbaal, 55 procent). 

NON-VERBALE COMMUNICATIE IN VERANDEREND TIJDPERK

Hoe pas je dat nu precies toe in de praktijk? In principe is er maar één regel: spits niet enkel je oren, maar ook je ogen van zodra iemand het woord neemt. Helaas, was er niet veel waar te nemen de afgelopen jaren. Mondmaskers en beeldschermen vlogen je rond de oren, en tot op heden zijn beeldschermen nog steeds present. Het is een verandering met een blijvende impact, waar je jezelf op de werkvloer maar beter op voorbereidt. Eerst en vooral door tijd te investeren in het leren lezen van je werknemers hun non-verbale gedrag. Maar daarnaast ook door je bewust te zijn van je eigen zithouding, gelaatsuitdrukking en gedrag tijdens een meeting, achter je bureau of tijdens een één-op-één-gesprek. 

Kortom… wil je een spectaculair verhaal uit de doeken doen? Ontdek aan de gelaatsuitdrukkingen van je medewerkers of het effectief zó schokkend is! Gooien ze hoge ogen op? Dan is een verbaal woordje uitleg niet eens aan de orde! 😉

non verbale communicatie
Terug naar overzicht