Met je team rond de tafel gaan zitten terwijl je nog bakken werk hebt (letterlijk dan)… Het lijkt wel tijdverlies. Maar vergis je niet, want een degelijke brainstorm kan je beter vooruit helpen dan je zelf gelooft. Beter nog, het kan je diezelfde bakken werk besparen door de inventieve ideeën die zich tijdens brainstormen losweken en zich verspreiden als een kruisbestuiving op de andere aanwezigen. Stel je even voor: verlost zijn van miscommunicatie, te late leveringen, twijfelachtige klanten, verloren kostbaar materiaal, … Het kan in een habbekrats zijn weg uit je leven banen. Of, toch zo goed als!

brainstorm

SAMEN BRAINSTORMEN

Of je nu de meest gestructureerde CEO bent of net de grootste chaoot aller tijden, in eender welke sector kan een brainstorm wonderen doen. Elk bedrijf krijgt weleens te maken met een probleem waar hij/zij het bos door de bomen niet meer ziet. En dan, zit je vast. Muurvast! Hetzij een tekort aan medewerkers, ontevreden klanten, een nieuwe veelbelovende concurrent of een omzet die de verkeerde richting uitgaat. Veel problemen die niet op één dag op te lossen zijn, en ook niet door één persoon. Het menselijk brein kan creatief zijn, maar zó probleemoplossend is niemand, helaas. Toch ligt er voor elk groot of klein akkefietje een oplossing in het verlengde, tenminste als je regelmatig eens de koppen bijeen steekt. 

BRAINSTORM DIVERS, NIET ZWART-WIT

Losweg met woorden door elkaar beginnen gooien, is niet het ideaalbeeld van een goede brainstormsessie. Gestructureerd met een concept naar buiten komen, een mix van bezige bijen bijeen brengen én klaar staan met post-its, is dat wel! Het kernidee van brainstormen is een diverse groep van experts samen te brengen en hen aan te moedigen hun ideeën rijkelijk de vrije loop te laten. Het is pas door een inkijk te krijgen in andermans gedachtegoed, dat ook bij jou de bal terug aan het rollen gaat. Een vast gemetselde tunnelvisie, daar breek je enkel je hoofd over. 

 

brainstorm
brainstorm

ARGUMENTEER IN EEN VERTROUWELIJKE SFEER

Het idee dat een brainstorm puur tijdverlies is, is een gedachte die we beter voor eens en voor altijd de wereld uitsturen. Ga eens na bij jezelf hoe lang je al op zoek bent naar een oplossing voor langdurige levertermijnen van bouwmateriaal of aanslepend tekort aan vakmannen (welja, v/x ook natuurlijk)? Door enkele uren samen na te denken, duiken er veel meer antwoorden op dan ellenlange tijd in je bed te liggen piekeren. Efficiëntie is niet enkel belangrijk in de praktijk, het is minstens even belangrijk in theorie. Of een idee bruikbaar of volledig waardeloos is, maakt in the end helemaal niet uit. De meest bedachtzame ideeën kunnen weleens uit de meest onverwachte hoek komen. Boekhouder Jan zegt misschien geen 10 woorden op een dag, maar misschien is hij nét daarom de beste denker! Kortom, creëer een vertrouwelijke omgeving waarin iedereen vrijuit kan spreken zonder afgebroken te worden. Luister en argumenteer. Zowel de dynamiek van de groep als de aanslepende problemen zullen hiermee verbeteren! 

Zou jouw bedrijf wel wat extra hulp kunnen gebruiken om dit werkje te klaren? Bij Artisteeq zijn de wachttijden maar héél kort! 😉

Lees ook: 

Terug naar overzicht