Als ondernemer ben je het doelwit van een gigantische hoop papier- en regelwerk. Bankrekeningen openen zichzelf niet en een ondernemingsnummer alsook de aanvraag van vergunningen komen niet zomaar een erkend ondernemingsloket binnengewandeld. En… alsof het nog niet genoeg is, is een social media strategie ontwerpen onmisbaar voor jouw succes. Je dacht toch niet in het wildeweg ‘wat content’ te verspreiden? We warmen je op met 3 tips!

WAAROM IS JOUW ONDERNEMING DE UITVERKORENE?
Als ondernemer ben je zelf wellicht 200 procent overtuigd van je product of dienst, maar wat maakt jouw overtuigingskracht zo groot? Is het de lancering van iets dat nog niet bestaat? Houdt het een toegevoegde waarde in aan iets dat wel reeds bestaat? Is het vernieuwend voor één specifieke doelgroep? Vragen die jij jezelf al lang niet meer stelt, maar die wel luidop gesteld moeten worden om je doelgroep over de streep te trekken. Consumenten bezitten een drang naar het vervullen van hun noden, wat voor bedrijven de perfecte gelegenheid vormt om bij een lancering nieuwe noden te creëren of het bewustzijn errond te verhogen. Hoe je dat doet? Met social media natuurlijk!
SOCIAL MEDIA STRATEGIE ALS WINNEND LOT
Inspelen op de digitale trend van social media is niet enkel een hype, het is onvermijdelijk voor een onderneming. Naamsbekendheid wordt je namelijk niet in de schoot geworpen, je moet hier tijd, geld en expertise in investeren. De tijd van “Smijt dat deze namiddag ne keer online, Isabelle” is helemaal gepasseerd, en luidt tegenwoordig als volgt: “Past deze testimonial deze week nog in de planning, content marketeer?” We overdrijven niet – zouden niet durven 😉 – het is een absolute meerwaarde om van A tot Z een social media strategie uit te werken, waarin je focus legt op geschikte media kanalen en een contentkalender op maat van je doelgroep.
Want, je kan nog zoveel social media pagina’s bezitten, als je deze niet juist inzet, is het een pure tijdsverspilling. Begin bij het begin, begin nu!


1 CREËER PROFIELEN OP SOCIAL MEDIA
Net zoals geld, groeit ook succes niet zomaar op je rug. Om succesvol te kunnen zijn, moet je meedraaien met de tijd waarin je leeft én dat is nu eenmaal een digitale tijd waarin sociale media een hoge piek bereikt. Start daarom bij het prille begin van je start-up met het opmaken van bedrijfspagina’s en profielen op (de geschikte) sociale media. Uiteraard vindt deze stap pas plaats na het uitschrijven van je plan van aanpak, met andere woorden nadat je je missie, visie en doelstellingen concreet afgebakend hebt.
1 KIES EEN STRATEGIE, MAAK EEN CONTENTKALENDER
Slordige, onvoorbereide en niet-relevante posts zijn een gevaar voor je geloofwaardigheid. Sla je dit in de wind, dan wordt je imago dat je nog diende op te bouwen, meteen met de grond gelijk gemaakt omdat content de nodige aandacht vereist die het verdient. Spiegel dit even op jezelf: Je bent op zoek naar een nieuwe headset en gaat aan het scrollen op Facebook. Je ziet verschillende reclame de revue passeren, waaronder twee posts van VandenBorre en Coolblue.
Bij de ene krijg je een alledaagse, doodse omschrijving van het product te zien, wat je reeds bij verschillende andere ketens ook zag passeren. Bij de andere word je meegenomen in een video waarin het product op verschillende manieren in werking wordt getoond. Je krijgt een simulatie van het geluid te horen én hoort enkele gebruikers lovende woorden zeggen over het product.
Welke van de twee trekt jou over de streep? Voila, we made our point, I suppose! Op een doordachte manier een contentkalender uitwerken, is belangrijk om je klant te overtuigen van jouw merk. Anders verdrink je – net zoals het eerste bedrijf hierboven – in een grijze massa.


Denk je nu “Pff… Onhaalbaar!!!” Toeval moet lukken, dat ARTisteeq dagelijks contentkalenders tevoorschijn tovert! Je leest het goed: ontwerpen, schrijven én inplannen, dat is allemaal onze dada! Onhaalbaar staat niet in onze woordenboek én vanaf nu ook niet meer in de jouwe!
Lees ook:
3 SOCIAL MEDIA ALS SPREEKBUIS
Uiteraard hoeft social media geen eenrichtingsverkeer te zijn! Het gesprek eindigt namelijk niet bij jouw bedrijf die een product of dienst uit te doeken doet, daar begint het pas! Oordelen, vooroordelen, indrukken en impressies verspreiden zich dan als een lopend vuurtje. Consumenten reageren, liken en delen wat voor hen relevant lijkt, wat voor jou de deur opent naar een vruchtbare conversatie. Op dit moment heb je het heft van je imago in eigen handen. Beantwoord regelmatig én reageer probleemoplossend.
De manier waarop je interageert, kan op verschillende manieren!
- Via livevideo’s, waarin je meteen vragen beantwoordt;
- Via e-maimarketing, waarin je op een persoonlijke manier, veelgestelde vragen beantwoordt;
- Via interactieve content waarmee je consumenten aanmoedigt tot actie, zoals een poll, een handleiding, een humoristische video met een kern van waarheid in, etc.