Of het nu aan de kassa van de Colruyt is, in de wachtzaal van de dokter of op het schermpje van je smartphone.. ellenlange tijd zitten wachten is pure waste of time. Het lijkt alsof je stilstaat terwijl iedereen vooruit gaat, “een no-go for me” denk je dan. Vandaar dat het van primair belang is om in te zetten op een snelle en gebruiksvriendelijke website, want je wilt je klanten toch te vriend houden, right? En niet onbelangrijk: ook Google speelt in op de laadtijd van je website. Een te trage website daar verspillen de heer en mevrouw SEO hun tijd niet aan. Deze tips doen het hart van je website sneller kloppen!

laadtijd website

“MEEP MEEP”… ROADRUNNER FOR THE WIN

Een vlotte website die op wieltjes loopt, is de droom van ieder bedrijf. Maar vooral van iedere bezoeker die geïnteresseerd is in jouw bedrijf. Mits enkele kleine aanpassingen en instructies door te voeren, kan je website een echte Speedy Gonzales worden. Dat betekent een boost voor je bezoekersaantal, een grotere tevredenheid en een betere vindbaarheid in zoekmachines.

TIP 1: COMPRIMEER JE AFBEELDINGEN EN VIDEO’S

Je tekst vergezellen van beeldmateriaal is een slim idee. Het schept een duidelijk beeld van wat je wilt vertellen en raakt soms weleens een gevoelige snaar. Maar ondanks visualisatie aan te raden is, speelt de grootte van een beeld of video een minder grote rol voor je bezoeker. Wat in groot contrast is met de impact op de laadtijd van je website. Grote afbeeldingen of videobestanden zijn zwaarder, wat ervoor zorgt dat de website weleens over een laadtijd van 5 seconden gaat. Dat is geen goed teken, als je weet dat 1 seconde vertraging de bezoekerstevredenheid 16 procent doet dalen.

laadtijd website
laadtijd website

Hoe pak je dit het beste aan? Je kan ervoor kiezen om je afbeeldingen aan te passen naar een kleiner formaat of je afbeeldingen te comprimeren. Dat laatste houdt specifiek in dat je het bestandsformaat verkleint zonder dat hier kwaliteitsverlies aan te pas komt. Er zijn verschillende programma’s voor handen die je afbeelding comprimeren, maar nog beter: bij ARTisteeq is er een ingebouwde functie die de afbeeldingen automatisch comprimeert. Als het gemakkelijk kan, waarom moeilijk doen!

TIP 2: SNEL EN LAZY, KAN DAT?

Voor de echte liefhebbers van beeldmateriaal, lichten we een extra tipje van de sluier op over hoe je veel afbeeldingen kan combineren met een snelle website. Maak gebruik van Lazy Loading, een techniek die ervoor zorgt dat je afbeeldingen niet in één keer geladen worden. Met andere woorden als je website overstelpt wordt van beeldmateriaal, dan kan je deze geleidelijk aan laten laden vanaf je doorheen de pagina begint te scrollen. 

TIP 3: BEPERK JE TOT DE ESSENTIËLE PLUGINS

Probeer zuinig om te springen met plugins op je website. Plug-wat? Plug-in, dat zijn invoegtoepassingen waarmee je je website kan uitbreiden naar wens. Meer bepaald, bestaat dit uit PHP en Javascript Files. Hoe meer er van deze aanwezig zijn, hoe trager je website reageert. Een oogje in het zeil houden en controleren of al je plugins wel daadwerkelijk nodig zijn, is dus zeker van toepassing. Indien sommige plugins onmisbaar zijn op je website, maak dan gebruik van server-side-caching. Een manier om data op te slaan die heen en weer geslingerd wordt tussen verschillende servers. Dat zorgt er namelijk voor dat de server van je smartphone of laptop, één keer opgeslagen, bijna direct opgehaald kan worden de eerstvolgende keer. Snelheid gegarandeerd dus!

laadtijd website

Klinkt een plugin of een Javascript File als Chinees? Wij helpen je dit graag te ontraadselen! 

Lees ook: 

Terug naar overzicht