Als één van de hotste zakelijke platforms, weet LinkedIn zich te onderscheiden in een reeks van populaire sociale media kanalen. Het ontpopte zelfs een eigen unieke terminologie, waarin woorden als ‘connectieverzoek’, ‘netwerk’ of ‘vakexpert’ dagelijks te lezen zijn in de feed. Maar, hoe bereik je je doelgroep via LinkedIn? We klappen uit de biecht!

Wist je dat LinkedIn ongeveer 20 jaar bestaat? Het ontstond vanuit het idee dat we amper zes stappen moeten zetten om met de hele wereld verbonden te zijn. Dit idee wist zich te ontplooien tot een succesvol platform voor zakelijke relaties waar je in no time een hoog bereik kan halen, jezelf kan profileren als expert en in interactie kan treden met je doelgroep. Deze 6 tips vertellen je hoe:
1 STEL JE PROFIEL OP PUNT
Vooraleer je potentiële connecties langs je recruitersoog laat passeren, spreekt het voor zich dat je profiel volledigheidshalve is. Specifiek houdt dit in dat alle elementen die jou als persoon weerspiegelen, ingevuld moeten worden. Dewelke? Je leest’t hier:
- Profielfoto;
- Achtergrondfoto;
- Naam;
- Kopregel;
- Huidige functie;
- Land/regio;
- Bedrijfstak;
- Aangeboden services;
- Opleiding;
- Vaardigheden;
- Aanbevelingen;
- Interesses.
2 CONNECTEER MET JE CONNECTIES
Eens je profiel op punt staat, is het tijd om je communicatieskills boven te halen. Een groot netwerk uitbouwen met relevante personen is een belangrijke waarde voor je profiel. Hiermee bouw je een welbepaald aanzien op wat je bovendien meer likes en comments oplevert. Sta je op het punt om een connectieverzoek te versturen, dan is het een waardevolle zet om dit verzoek te vergezellen van een persoonlijk berichtje. Je breekt hiermee meteen het ijs én geeft aan dat een connectie met deze persoon waardevol kan zijn voor beide personen. Zo kan je bijvoorbeeld via een berichtje meedelen dat er een interessante webinar in het vooruitzicht gepland staat. Helaas, beperkt zich dit momenteel tot 10 procent van de personen die een connectieverzoek sturen.
3 FOCUS OP GESCHIKTE ZOEKWOORDEN
Wens je een specifieke doelgroep te bereiken dan kan je via LinkedIn zoeken op termen naar keuze. Je kan je zoekopdrachten verfijnen aan de hand van verschillende filters, zoals connecties, locaties, huidig bedrijf, vorig bedrijf, bedrijfstak, profieltaal, onderwijsinstelling, servicecategorieën, trefwoorden, etc. Hiermee ga je gericht te werk en verkrijg je doeltreffende resultaten op je bord.


4 ACTIEF EN REACTIEF
Check regelmatig je LinkedIn-feed, dit maakt van jou een betrokken connectie die op de hoogte is van wat er in het leven van je connecties speelt. Door online aanwezig te zijn, heb je de opportuniteit om te reageren, een like uit te delen of zelfs een interessante post te delen. Hierdoor krijgt ook jouw netwerk dit te zien en gaat de bal verder aan het rollen. In interactie gaan, is het begin van een waardevolle wisselwerking aangaan. In het beste geval zelf een waardevolle of onmisbare schakel voor je onderneming.
5 SCHRIJF CONTENT DIE JE CONNECTIES INTERESSEERT
Vlug, vlug een tekstje in elkaar flansen, daar ga je geen groot bereik met halen. Mensen inspireren, aansporen en prikkelen dat kan enkel door krachtige taal te spreken. Door je woorden te wikken en wegen tot je er zelf volledig van overtuigd bent. De onderwerpen die je aanhaalt, verschillen naargelang jouw interesseveld en expertise. Met andere woorden: sla geen weersvoorspelling uit je mouw als je Frank Deboosere niet bent.
Kies een onderwerp dat jouw doelgroep interesseert en waarover jij wel enkele uren je zegje kan doen. Integreer hierin enkele relevante zoekwoorden, hashtags, interne links, tags, interessante personen en creëer interactie met je netwerk. Dat kan simpelweg aan de hand van een opiniepeiling of door een vraag te stellen.
6 ORGANISEER LINKEDIN-EVENTS
Een van de nieuwste opties op LinkedIn is de LinkedIn Events-optie. Je kan het vast wel uit de naam afleiden, maar het betreft een eventpagina waarop je allerlei events kan organiseren en tegelijk in interactie kan gaan met geïnteresseerden. Gemakkelijker dan dit kan het niet worden, want:
- de pagina is deelbaar;
- je kan in één vingerknip iedereen uitnodigen die je wenst;
- organisator of deelnemer kunnen berichten plaatsen op de tijdlijn.
Denk je nu “YES, ben klaar om derin te vliegen”, dan volgt hier een essentieel lijstje van welke elementen je zeker in achting moet nemen van zodra je een LinkedIn Event op poten zet:
- Omslagfoto;
- Event logo;
- Naam event;
- Soort event;
- Datum en tijdstip;
- Locatie;
- Aanwezige deelnemers;
- Buttons om te delen.
Eens je deze tips zorgvuldig hebt toegepast, dan kan je doelgroep niet langer aan jou onderuit. Je hebt ze in het vizier en zij jou! En wij… wij wachten op een connectieverzoek van jou op LinkedIn.
