De waarde van e-mailmarketing lijkt de laatste jaren weleens onderschat te worden. “Plaats het op sociale media” luidt het tegenwoordig vaak. Maar… is het succes van een e-mail echt verleden tijd of is dat een verkeerde opvatting? Je raadt het goed, helemaal fout. Jouw dagelijks overvolle inbox levert weldegelijk iets op! Zowel om je content in de schijnwerpers te plaatsen, je potentiële klanten aan te spreken als hen te overtuigen.

E-mailmarketing is de sleutel
Een e-mail op poten zetten, lijkt evident, maar dat is het allesbehalve. Er zijn enkele essentiële elementen die bijvoorbeeld niet mogen ontbreken. Denk maar aan een geaddresseerde, een onderwerp, een aanspreking, een beknopte maar aanstekelijke inhoud, een afsluiting, een call-to-action en een concrete doelstelling. Kortom, je moet er met je koppie bijblijven. Het is zowat dé manier om op een professionele manier je nieuwste producten of diensten uit de doeken te doen bij je klanten, prospecten of zakelijke relaties. Een gemiste kans als je het niet doet dus! Bovendien staat het bekend als één van de meest betrouwbare kanalen, ongeacht het feit dat er soms spam of ongewenste mailtjes tussen opduiken.
E-mailpercentages als bewijs
Wereldwijd gebruiken meer dan 4 miljard mensen e-mails. Gek hé? Maar liefst 87 procent van de bedrijven gebruikt e-mails om content te verspreiden in een B2B-context, 79 procent in een B2C-context. Gemiddeld scrollen jongere generaties (25-40 jarigen) per dag langer door hun mailtjes dan de oudere garde. Dan spreken we over plusminus één uur en half verschil. Wat betreft de min 25-jarigen, zij houden sterk vast aan sociale media. Het kanaal dat hen met de paplepel ingegeven werd. Dat is jammer, want e-mailmarketing biedt tal van voordelen die onder meer de betrokkenheid van je lezer vergroot. Een e-mailtje is bovendien veel persoonlijker dan een Facebookpost of Instagramverhaal. Of… begint elke sociale mediapost met ‘Beste X’? Neen, inderdaad.


Valkuilen of risico’s?
Ieder kanaal heeft zijn pro’s en contra’s, al blijven die contra’s bij e-mailmarketing vrij beperkt. Via sociale media zoals Facebook verloopt lezen voornamelijk vluchtig, waardoor de nodige focus meestal ontbreekt en een boodschap verloren gaat. Bij zoekmachines als Google is er eerst een vraag nodig vooraleer je nieuws gaat vergaren, wat de content voornamelijk nichegericht maakt. Ondanks dat gezegd zijnde, zijn het twee populaire manieren om je content aan de man te brengen.
Toch scoort een e-mailtje beter (aka de absolute hartenverover van de drie), want die boodschap komt te pas en ten onpas in je mailbox terecht, wat het een heel impactvol medium maakt. Variërend van tool tot tool, wordt gemiddeld 18 à 21 procent van de mails geopend. Not bad at all! Uiteraard zitten ook hier soms gevaarlijke addertjes onder het gras. Denk maar aan kleine cyberbandieten die je via mail op een verkeerd spoor zetten… Gelukkig zijn er enkele handige trucjes om die spamlijst te vermijden en je e-mails te boosten. Héél toevallig weten wij hoe je dat doet!
E-mailmarketing, hoe ga je te werk?
- Vermijd grove schoonheidsfouten in je mail, zoals overmatig gebruik van leestekens of hoofdletters, een rommelige HTML-code, sturen vanuit een no-reply adres, zware afbeeldingen als bijlage, een foutieve SPF-record, naar niet-gemachtigden e-mailen …
- Leer je profielen kennen, met andere woorden zorg ervoor dat je weet wie je voor je hebt. Hoe? Simpel, je stelt gerichte vragen via een poll of enquête, via een bevestigingsmail na een afspraak, via een opiniepeiling, etc.
Beste X… ben je nog mee met het hele e-mailgebeuren? Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Wij kennen namelijk een enthousiast team dat zijn tanden hierin wil zetten! Misschien kan je hen een e-mailtje sturen? 😉
- Maak je nieuwsbrief toegankelijk op verschillende kanalen. Wed niet op één paard als je een grotere mogelijkheid hebt. Dat kan simpelweg door je nieuwsbrief in meerdere formaten te gieten, wat het kijkplezier bevordert op je laptop, smartphone of tablet.
- Bedenk een flow-ow-ow. Dat kan gewoonweg een bepaalde frequentie van berichtgeving zijn, maar kan tevens ook een automatische campagne inhouden. “Geautomatiseerde mails, dat is toch niet persoonlijk?” Toch wel! Tenminste, als je dit op een goede manier aanpakt. Zo kan je automatisatiemailtjes instellen voor verjaardagen, duur van anciënniteit, thema per maand, en ga zo maar even door.