Klinkt het woord customer journey nog te onbekend voor jou? Laten we het dan hebben over de klantreis, dat is misschien wat eenvoudiger. Voordat we spreken over loyale klanten, moeten we weten dat ze voorafgaand een volledig parcours afleggen. Dat pad begint al vanaf het moment dat er zich een probleem voordoet of wanneer er een behoefte wordt ontwikkeld. Als bedrijf is het belangrijk om jouw klanten zo’n ideale customer journey te laten beleven!

Awareness

De eerste fase van de customer journey is de bewustwordingsfase. Deze is zeker niet de minste, want hierin gaat een persoon op zoek naar een oplossing. Op dit moment van de reis is het belangrijk om zo hoog mogelijk te verschijnen in de zoekresultaten op Google. Als de ideale klant op deze manier terechtkomt op jouw website, dan is de kans groot dat jouw bedrijf mee wordt genomen naar de volgende fase van zijn reis.

Consideration

De klantreis heeft nu de volgende bestemming bereikt, namelijk de overwegingsfase. In deze fase van de customer journey gaat jouw ideale klant zich verdiepen in het probleem of in de behoefte die hij/zij heeft. Op dit moment worden verschillende oplossingen bekeken en vergeleken. Jouw ideale klant zal in deze fase producten of diensten van meerdere organisaties in overweging nemen. Hier is het cruciaal om een band op te bouwen met hem. Wanneer er sprake is van vertrouwen, zal hij/zij sneller geneigd zijn om een aankoop bij jouw bedrijf te doen.

Action

En uiteraard volgt nadien de aankoopfase! Hoe kun je nu jouw ideale klant overtuigen om hun aankoop bij jou te doen? Eigenlijk is het antwoord op die vraag heel eenvoudig: gebruik een call-to-action! Maar wel een goede hé! Als er in deze fase van de klantreis een duidelijke call-to-action aanwezig is, zal de aankoop daadwerkelijk gebeuren. De customer journey is bijna op zijn einde dus je mag jouw ideale klant nu niet verliezen. Neem hem mee naar de volgende fase, door hem actie te laten ondernemen.

Aankoop Artisteeq

Service/delivery

De klantreis stopt niet wanneer jouw ideale klant een aankoop heeft gedaan. Integendeel! In deze fase van de customer journey heeft de klant jou nog steeds nodig. De kans is groot dat hij/zij op dit moment hulp nodig heeft. Misschien weet de klant niet hoe hij het product moet installeren of begrijpt hij de handleiding niet. Nu is het belangrijk dat jij hem de juiste service aanbiedt, zodanig dat de klant tevreden blijft en niet teleurgesteld wordt. Op die manier is het voor hem ook vanzelfsprekend om herhaalaankopen te doen. Woohoow!

Advocacy/loyality

Last but not least: de loyaliteitsfase. In deze fase beslist de klant of hij/zij jouw bedrijf zal aanbevelen aan anderen. Het is de bedoeling dat de klant ambassadeur wordt en dat je hem beloond met de juiste nazorg en evaluatie.

Klant Artisteeq

Zo zie je maar, het heeft absoluut geen zin om jouw ideale klant te pushen of om het aanbod onmiddellijk onder zijn neus te schuiven. Wees geduldig en gun hem de tijd om te ontdekken. Alleen op die manier zal hij bij jouw bedrijf eindigen. Het is belangrijk dat je je content aanpast aan de verschillende fases van de customer journey. Voor jou als bedrijf is het van groot belang dat je de klant vooruit helpt in zijn klantreis en dat hij door jou telkens een stapje dichterbij komt tot hij klaar is om klant te worden!

Klinkt dit nog steeds veel te ingewikkeld voor jou en weet je niet hoe je hiermee aan de slag kunt gaan? Spring eens binnen en we geven met plezier een extra woordje uitleg!

Terug naar overzicht